Saan usein kuulla kuinka ihmiset valittavat kun kehitystä ei tapahdu. Se ärsyttää minua suunattomasti; ei se kehitys päivässä (eikä edes viikoss) näy. Hauskaa on se että kun sitten yritän parhaani mukaan antaa neuvoja ja kysellä heidän harjoittelustaan ja esim. ruokatottumuksistaan, he vain tiuskivat kuinka heidän ruokavalio on täydellinen ja harjottelua tulee enemmän kuin tarpeeksi. MIKSI ET SITTEN KEHITY?
Jos tosiaan tekisit kaiken oikein, ei sinulla olisi kyseistä ongelmaa. Mitä luultavemmin teet useita virheitä huomaamatta jotka hidastavat (tai jopa pysäyttävät) kehityksen.
Sinulle jolla on tämä kyseinen ongelma, voin antaa yhden hyvän neuvon näin alkuun: ego sivuun ja hyväksy se tosi asia ettet tee kaikkea oikein.
Eli listaan nyt tähän kymmenkunta asiaa jotka vaikuttavat yhdessä ja erikseen kehitykseen. Nämä kuntoon ja voin luvata että kehitystä tapahtuu.
Tavoitteet motivoivat sinua tekemään kovemmin töitä. Tavoitteden takia nouset aamulla aikaisin ulos lenkille. Tavoitteet ovat syy miksi harjoittelemme. Jotta tavoitteista olisi suurempaa hyötyä, ei riitä että tavoittelet laihduttamista; ole tarkempi. Tavoitepaino voisit olla yksi hyvä esimerkki.
Tee oma tavoitteesi ja saavuta se.
Lähes joka kerralla näen salilla jonkun joka siirrtyy laitteelta toiselle ilman mitään loogiikkaa. Luultavasti hän tekee liikkeitä fiiliksen mukaan, ja siirtyy aina seuraavalle laitteelle joka näyttää kivalta. Harjotittelu pitää olla suunniteltua jotta se olisi kehittävää. Et voi vain tehdä mitä huvittaa. Ilman ohjelmaa et vie itseäsi tarpeeksi koville ja esim. palautukset jäävät usein liian pitkiksi.
Myöskin tarpeellisen palautuksen kannalta, kattava harjoitusohjelma on lähes vaatimus tasaiseen kehitykseen. Niinkuin olet varmasti aikasemminkin kuullut; kehitys tapahtuu harjoituksen jälkeen levossa.
Mieti sitä näin: Tavoitteesi on aarre ja harjoitysohjelma on aarekartta. Miten voit koskaan löytää aarteen ilman karttaa?
Suunnittele siis itsellesi sopiva harjoitusohjelma ja noudata sitä. Jos et tiedä mistä aloittaa, voit aina kysyä neuvoa esim. minulta sähköpostitse (duxxvs@gmail.com). Autan mielelläni.
Ruokavalion tarkoitus on tukea urheiluasi parhaalla mahdollisella tavalla. Syö muutama tunti ennen harjoitusta ja heti harjoituksen jälkeen. Patukkavälipalat sun muut eivät korvaa kunnollista ateriaa ja tulee myöskin näkymään kehityksessä.
Jos sinulla on jo pitkälle suunniteltu ruokavalio pitää sinun säätää harjoitusohjelmaa niin että se sopii ruokavalioosi.
Ilman kunnollista ruokaa, ei keho pysty palautumaan harjoituksista; eli et kehity.
Oikein suunniteltu ja toteutettu harjoitus on kehittävä harjoitus; näin yksinkertaista se on. Kysymys kuuluu, mitä kuuluu hyvään harjoitukseen?
Mielestäni yksi tärkeimistä asioista on kunnollinen lämmittely ja lihashuolto. Kuunnollinen lämmittely vähentää huomattavasti loukkaantumisen riskiä sekä tuo sinut muutaman askeleen lähemmäs tavoitteitasi.
Vähemmän loukkaantumisia + enemmän treeniaikaa = lisää kehitystä
Lämmittelyyn pitäisi ainakin kuulua fysiorullailua, aktiivisia venyttelyjä (jalan heilautuksia), keskivartalon liikkeitä, kyykkyjä (askelkyykkyjä, hyppyjä ym.)
Otetaan toisena tärkeänä asiana tietyt saliliikkeet. Pääliikkeitä kuten kyykky, penkkipunnerrus, maastaveto sekä leuanvedot pitäisi näkyä jokaisen urheilijan saliohjelmassa (kaikista liikkeistä on monia eri variaatioita joita kannattaa vaihdella). Nämä liikkeet rasittavat useita lihaksia sekä nivelijä (hyvällä tavalla) joten mm. ajankäyttö tehostuu; teet enemmän työtä lyhkäsemmässä ajassa.
Treenatessasi esim. salilla pitää aina muistaa käyttää järkeä. Liian suuret painot voivat näyttää houkuttelevilta, mutta liian usein näkee kuinka jopa huippu-urheilijat jäävät kisoista ja harjoittelusta sivuun vain koska egoilu salilla oli vienyt voiton.
Vastuksen lisäys on valttia kehityksen ylläpidossa, mutta maltti on tässäkin valttia. Kova ja sinnikäs uurastus palkitaan kyllä.
Lisää painoja = lisää voimaa ——— lisää voimaa = lisää kehitystä
Harjoittelussa tärkeintä on toistojen määrä. Väärin! Oikea tekniikka on kaiken tekemisen a ja o. Jos liike tehdään väärin, ei se suinkaa ole turhaan, mutta kehitys hidastaa ja luultavasti jatkamalla samalla radalla loukkaat itsesi samalla.
Kokeile vaikka ottamaan liikkeesi videolle ja vertaa sitä johonkin netistä löytämääsi videoon tai pyydä apua osaavalta. Voit myös kysyä minulta apua oikean tekniikan löytämiseen (duxxvs@gmail.com).
Jos joku valittaa että kyykkääminen sattuu tekee hän luultavasti liikkeen vääriin; tekniikassa mättää.
Nämä asiat kuntoon niin voin luvata että kehitystä tapahtuu. Muista vielä että urheilu vaatii sinnikkyyttä; Roomaa ei rakennettu yhdessä päivässä, niinkuin ei nyt sinuakaan.